Brigit Vilt

Blauwe Maandag

Blauwe Maandag

In het Den Uylpark in Almere heb ik in de zomer van 2019 een kleurrijk project uitgevoerd, met de Almeerse wolunie. Het project is een ode aan natuurlijke verfstoffen en aan het ambachtelijk werken met wol.

In het park is een verfplantenakker. Het is al geweldig om alle mooie bloemen daar te zien groeien; stokroos, meisjesogen, vrouwenmantel, gele kamille, wouw, verfbrem, wede, meekrap, sint janskruid, afrikaantjes, goudsbloemen, margrieten, roomse kervel, gele ganzenbloem, maclea, boerenwormkruid. En dan komen er van al die bloemen en planten ook nog prachtige kleuren voor de wol van de Almeerse schapen.

Dat deze akker er is, en wat er groeit, was tot deze zomer een goed bewaard geheim. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Met een financiele bijdrage van het cultuurfonds Almere, de gemeente Almere, het cultuurparticipatiefonds, het prins Bernhardfonds, de Floriade en de Rabobank en met hulp van heel veel wolenthousiastelingen hebben we het park versierd.

Langs de verfplantenakker staan nu 140 houten palen, die geverfd zijn en met een strook vilt zijn omwikkeld. Het vilt is geverfd met de planten van de akker, in 14 kleuren. Met kinderen hebben we vogelhuisjes gevilt, die in de bomen zijn gehangen langs het fietspad. Natuurlijk ook van wol die was geverfd met plantaardig materiaal. En leden van de wolunie breiden voor het beeld van Joop den Uyl, de naamgever van het park, een giga rode das, die we hem op 1 mei hebben omgedaan.

Leden van de wolunie, vilters vanuit Almere en van elders, kinderen uit de buurt en de vrijwilligers die de verfplantenakker onderhouden, allen werkten samen om dit project te realiseren.

Bij de verfplantenakker staat nu een groot bord, waarop bezoekers van het park informatie kunnen lezen over de planten en plantaardig verven.

Op 22 september onthulde wethouder Hilde van Garderen het bord en daarmee was het project afgerond. Alle deelnemers kregen als herinnering een boekje over het project.